images/stories/header/p_0001.jpg
images/stories/header/p_0002.jpg
images/stories/header/p_0003.jpg
images/stories/header/p_0004.jpg
images/stories/header/p_0005.jpg
images/stories/header/p_0006.jpg
images/stories/header/p_0007.jpg
images/stories/header/p_0008.jpg
images/stories/header/p_0009.jpg
images/stories/header/p_0010.jpg
images/stories/header/p_0011.jpg
images/stories/header/p_0012.jpg

fejlec

Dokumentumok használata

Az olvasó a legnagyobb gonddal köteles kezelni a nála lévő könyvtári dokumentumokat.

Nem szabad a nyitott vagy csukott dokumentumokra helyezett papírlapon írni, ábrákról átrajzolással másolatot készíteni, a dokumentumot gondatlanul vagy benedvesített ujjal lapozni, lapjait behajtani, nyitott állapotban lefelé fordítva letenni!

Tilos a könyvtári dokumentumba bármilyen eszközzel beírni, sorokat aláhúzni, kiemelni!

Tilos a dokumentumokat megcsonkítani, lapokat, táblákat, képeket, mellékleteket eltávolítani, kötetlen anyagból bármit kiemelni, tékában tárolt újságok, folyóiratok sorrendjét megváltoztatni.

A felvágatlan köteteket, füzeteket csak a könyvtárosok vághatják fel. A dokumentumokat nem szabad a padlóra, lépcsőre vagy az ablakpárkányra helyezni.

Beiratkozás

Az Községi Önkormányzat Közművelődési Könyvtár szolgáltatásai érvényes olvasójeggyel, vehetők igénybe.

Regisztrációra a kölcsönző pultnál van lehetőség a szükséges iratok bemutatásával és a beiratkozási díj kifizetésével. A kedvezményre való jogosultságot igazoló dokumentumot szintén be kell mutatni!

A beiratkozáshoz a következő személyes okmányok szükségesek:

 • személyi igazolvány, vagy bármilyen személyazonosság igazolására alkalmas okmány
 • lakcímet igazoló hatósági kártya,
 • kedvezményre jogosító okmány (pl. diákigazolvány, álláskeresői kiskönyv).

A személyi adatok változásáról a könyvtárat értesíteni kell az olvasójegyet, látogatójegyet elvesztésük esetén személyesen lehet pótolni.

Kölcsönzés

Az 14 év alatti olvasóknak 5 db könyvet, 14 év feletti olvasóknak 10 db  könyvet kölcsönözhet ki. A kölcsönzési határidő a legtöbb dokumentum esetében 4 hét.

CD, folyóirat és bakelit lemez kölcsönzése nem lehetséges.

Hosszabbítás

A kölcsönzés meghosszabbítására kétszer van lehetőség a határidő lejárata előtt. Ilyenkor a régebbi lejáratú határidők automatikusan nem hosszabbodnak. Nem lehet hosszabbítást kérni, ha a könyvre előjegyzést vettek fel, vagy az olvasónak bármilyen tartozása van.

Előjegyzés

Előjegyzéskor a gyors ügyintézés érdekében a beérkezett könyvéről telefonon, e-mailben értesítjük. Az előjegyzett mű az értesítést követő 5 munkanapon belül vehető át. Amennyiben az előjegyzés aktualitását veszti, kérjük, jelezze a könyvtárunk felé!

Hosszabbításra és előjegyzésre telefonon, személyesen is van lehetőség!

Csoportos foglalkozások

Igény szerint, előre egyeztetett időpontban örömmel fogadunk óvodásokat és általános iskolai osztályokat. A könyvtárismertető, könyvtárhasználati órák alkalmával a fiatalok jobban megismerhetik a könyvtárat majd játékos vetélkedőn, kipróbálhatják könyvtárhasználati ismereteiket is. Alkalmanként egyéb tematikus foglalkozásokat és rendhagyó irodalom órákat is szervezünk. Előzetes bejelentkezés személyesen és telefonon (06 66 487-100/107)

eMagyarország pont

Az olvasóteremben található eMagyarország Ponton 4 számítógép áll az érdeklődők rendelkezésére. Egyénileg és szakember segítségével is használhatják a gépeket. Lehetőség van gyors információkeresésre, kutathatnak különböző témákban, és igénybe vehetik az e-kormányzati szolgáltatásokat (http://www. magyarorszag.hu), a kormányzati portál nyújtotta lehetőségeket.

A számítógépek használatához, internetes kereséshez és az elektronikus ügyintézéshez segítséget kérhet a könyvtárostól.

Az internet Önnek is jó szórakozás lehet szabadidőben, és sok segítséget nyújthat a hétköznapokban. Várjuk a könyvtárban, ahol ingyenesen használhatja az internetet az e-közszolgáltatások igénybevételéhez.

Helyben használat

A hírlapok és folyóiratok egyes számaihoz, is itt juthatnak az olvasók. Kézikönyvtári gyűjteményünkben általános és szaklexikonok, enciklopédiák, a különböző tudományágak alapvető összefoglaló művei, művészeti albumok, szótárak, térképek használhatók. Könyvtárunk rendelkezik még bakelit lemezekkel és CD-vel is, ami szintén csak helyben használható.

Irodai szolgáltatások

 • Fénymásolás (fekete-fehér)
 • Nyomtatás (fekete-fehér)

Másolási szolgáltatás a szerzői jogi előírások betartásával kérhető. Az 1999. évi LXXVI. Törvény- a szerzői jogról - értelmében teljes könyv ill. folyóiratszám másolása szigorúan tilos! Hozott dokumentumról is készítünk másolatot.

Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtár gyűjteményéből hiányzó dokumentumokat az olvasó kérésére könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a könyvtár, a könyvtári rendszerben működő könyvtárakból. Kivételes, indokolt esetben az állományban meglévő szakirodalmi mű is kérhető könyvtárközi kölcsönzés útján. Az ilyen módon átadott dokumentumok használatának feltételeit a kölcsönadó könyvtár szabja meg. Könyvtárközi kölcsönzés esetében a felmerülő postaköltséget a felhasználónak kell megfizetnie.

Tájékoztatás

Tájékoztatás során megkeressük olvasóinknak azt a könyvet vagy információt, amire szükségük van. A kérések megválaszolásához könyvtárunk állományát, más könyvtárak szolgáltatásait és az internetet használjuk fel. A munka során összegyűjtött anyagból válogatunk és a szükséges információt, nyújtjuk. Ha nem tudunk pontosan válaszolni, megmutatjuk az információhoz vezető utat.

Milyen kérdésekkel fordulhat hozzánk?

 • Ha nehezen tud eligazodni a könyvtárban
 • Ha bizonytalan a katalógus használatában
 • Ha könyveket keres valamilyen témában
 • Ha adatokra, információkra (pl. közhasznú információkra) van szüksége
 • Ha irodalomkutatást szeretne tanuláshoz, munkához
 • Ha számítógép, internet használatával kapcsolatban vár eligazítást
 • Ha elektronikus ügyintézéshez kér segítséget

Ha kérdése van, írjon nekünk! Válaszolunk:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kártérítési kötelezettség

A könyvtár épületét, berendezéseit, eszközeit, dokumentumait köteles mindenki rendeltetés szerint használni, az okozott kárt megtéríteni.

A könyvtár sérelmére elkövetett magatartás a látogatás és a könyvtári tagság felfüggesztésével jár. A sértő magatartással szemben intézkedő könyvtáros hivatalos személynek minősül.

Ha a kölcsönző a dokumentumot elveszítette vagy megrongálta, köteles ugyanazon mű ugyanazon kiadásának egy kifogástalan példányát a könyvtárnak beszolgáltatni. Ha a dokumentum beszerezhetetlen, a könyvtárat kártérítés illeti meg, amely az elveszett dokumentum aktuális beszerzési, vagy piaci árának 130 %-a. Az elveszett könyv értékét a könyvtáros állapítja meg a bolti, vagy antikváriumi ár alapján.

A könyvtári tartozását nem rendező kölcsönző tagságát felfüggesztjük, és bírósági eljárást kezdeményezünk ellene.